Resurser för framtiden

Luleåregionen är en framtidsregion. Varje dag arbetspendlar tiotusentals personer mellan regionens huvudorter Boden, Kalix, Luleå, Piteå och Älvsbyn. Här finns både stora möjligheter, drivkraft och kompetens att ta tillvara på. Vi förädlar regionens resurser, forskar och utbildar för framtiden, förmedlar energi till Sverige och välkomnar fler turister än någonsin från hela världen.

Läs mer om Luleåregionens kommuner Boden, Kalix, Luleå, Piteå och Älvsbyn nedan. 

Bodens Kommun

Förskola/skola

Fyra nya förskolor ska byggas i kommunen. Björkdungen invigdes augusti 2019 och nästa på tur är Lunda förskola med åtta avdelningar i Sävast. Totalt satsar utbildningsförvaltningen nu cirka 250 miljoner på att bygga nya förskolor vilket är den största riktade satsningen på kvalitativ utveckling för barn och unga i Bodens kommun.

I Bodens kommun finns både kommunala och fristående förskolor och grundskolor. Som förälder i Bodens kommun har man möjlighet att välja mellan barnomsorg (förskola och fritidshem) i kommunal eller i enskild regi. boden.se/utbildning

Boende

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – ditt jobb, mataffären, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Vi har också många boendealternativ. Vi har tomter att bygga på, gamla hus med härlig känsla, nybyggda villor, bostadsrätter och hyresrätter. Vad du än väljer så har du nära till allt du behöver. Vill du läsa om lediga tomter, hyresrätter och mäklare, gå in på: boden.se/bodensare/bo-i-boden

Kalix Kommun

Som en av landets främsta friluftskommuner (Naturvårdsverkets rankning) erbjuder Kalix unika möjligheter för dig och din familj! Oavsett om du bor inom centralorten eller i någon av kommunens många levande byar är det nära till det mesta; jobb, skärgård, vänner, skola, restauranger, familj, fritid, skog, butiker och nöje.

Näringslivet har både bredd och spets

Kalix har ett ovanligt differentierat näringsliv och liknar på många sätt en modern storstad. Näringslivsstrukturen påminner också starkt om den som kännetecknar större tillväxtorter. I Kalix finns härmed en bred och varierad arbetsmarknad som efterfrågar alla typer av kompetenser, på alla nivåer.

Visste du förresten att Kalix är hem för en White Guide-restaurang, ett av Europas ledande företag inom mobila satellitkommunikationslösningar, en framstående djurklinik med patienter från när och fjärran och ett antal matproducenter med produkter som ost, choklad, sylt, drycker (med och utan alkohol) och inte minst Kalix löjrom?

Landets bästa förskola och skola

I Kalix finns förskolor och grundskolor både inom centralorten och i flera av byarna. Gymnasieskolan har ett brett utbud med bland annat Kalix Naturbruksgymnasium som lockar elever från hela landet. Här finns också vuxenutbildning och kulturskola samt Kalix Folkhögskola, där många av Sveriges mest kända journalister har utbildat sig.

Hitta ditt drömboende

Bostadssituationen i Kalix är mycket god, dessutom till priser som gör att du har råd till annat. Här finns strandnära tomter och centralt belägna lägenheter i anslutning till vacker natur. Vad sägs om havsutsikt från köksfönstret i hyreshuset? Eller att kunna ha hästar på gården? Du vill kanske kunna ta båten till jobbet? Vill du snickra i ett äldre hus eller vill du ha ett som är nybyggt och färdigt att flytta in i? Du har säkert många frågor om din drömbostad, och svaren hittar du i Kalix!

Goda kommunikationer med flyg, tåg, buss och cykel

Kalix kommun satsar på gång- och cykelvägar för att förenkla cykelpendlingen till jobb, skola och aktiviteter. Lokaltrafiken trafikerar sex linjer med totalt närmare 40 turer om dagen och det finns också bra bussförbindelser med närliggande kommuner, och resten av landet. Kalix kommun erbjuder dessutom gratis buss för Kalixbor som studerar i Luleå. Persontrafiken på Haparandabanan kommer att göra pendlingen från centrala Kalix till exempelvis Luleå, Boden, Piteå och Haparanda ännu snabbare. Inom en timmes bilresa från centrala Kalix finns dessutom två internationella flygplatser: Luleå Airport och Kemi-Tornio Airport.

Satsningar för framtiden

Det händer alltid mycket i Kalix, bland annat togs nyligen första spadtaget för ett resecentrum för persontrafik på Haparandabanan – en av Kalix kommuns största satsningar någonsin. Persontrafiken beräknas vara igång under 2020 och kommer att förbättra möjligheterna till arbetspendling och härigenom underlätta näringslivets kompetensförsörjning.

Trafikverkets satsning på en ny bro över E4 i Kalix är också en viktig länk i pendlingen och kopplar ihop Kalix med Luleåregionen. Den nya bron beräknas vara klar 2021.

Andelen förfrågningar från företag som söker etableringsort ökar stadigt och tendensen är att fler förfrågningar kommer från det nationella och internationella planet och att aktörerna är större än tidigare. Kalix kommun har till följd av detta förvärvat markområden för att utveckla nya industriområden.

Mer information:

Boikalix.se

Evenemang – facebook.com/kalixkommun, kalixfolketshus.se och kalix.nu

Näringslivsnytt – facebook.com/kalixnaringslivsnytt

Luleå Kommun

Kul att du är nyfiken på Luleå. Vi är Sveriges nordliga metropol där storstadens utbud möter småstadens närhet. Luleå är Norrbottens största stad med cirka 78 000 Luleåbor och vi blir gärna fler. 

Luleås tillväxt fortsätter och nu byggs det mer än på många år. Närmare 1 700 nya bostäder blev klara under perioden 2015-2018. Trycket på bostäder är stort, befolkningskurvan pekar uppåt och vi närmar oss 78 000 Luleåbor. Det blir olika typer av bostadsformer. Det finns behov av studentlägenheter, hyreslägenheter, bostadsrätter, villor och trygghetsboenden (hyresrätter för äldre). De sistnämnda är bra för de skapar en bostadscirkulation som frigör villor till barnfamiljer och lägenheter till ungdomar. 

Bostäderna som byggdes 2015-2018 fördelade sig så här: hyresrätter 37 procent, trygghetsboenden (hyresrätter för äldre) 12 procent, bostadsrätter 13 procent, villor 22 procent, radhus 9 procent, vård- och omsorgsboende 5 procent och gruppboende 2 procent. 

När

Luleå har vuxit upp de senaste åren. Med ett bredare utbud av kultur, mötesplatser och livsmiljöer. Men vi har fortfarande det mesta inom räckhåll. Här är det nära till allt och alla. Luleå kallas ofta för tiominutersstaden. På bara tio minuter tar du dig mellan hemmet, jobbet, skolan och fritidsaktiviteterna. Korta restider gör vardagen enklare och ger dig mer tid över till annat. Dessutom är det enkelt att resa till och från Luleå. Från Luleå Airport går flera avgångar varje dag till resten av Sverige. Här är det också nära mellan människor. I Luleå finns en öppenhet och mentalitet som välkomnar mångfald och gör det lätt att komma in i gemenskapen. 

Naturnära 

I Luleå lever vi nära naturen, året runt. Den omgivande naturen, framförallt havet, är en viktig del av vår identitet. Kusten, skärgården, älven och isen skapar en unik miljö och möjlighet till stora naturupplevelser. Luleå har en skärgård med över tusen öar. Under sommaren trafikerar turbåtarna skärgården. På vintern kan du ta bilen ut till flera öar eller promenera runt Luleå längs en plogad isbana. Våra unika isvägar hamnade på TV-kanalen CNN:s lista över 50 naturupplevelser i världen som de rekommenderar sina tittare. Där är vi i gott sällskap av till exempel Grand Canyon och Stora barriärrevet.

Nytänkande 

I Luleå blomstrar nya idéer. Här finns ett stort engagemang och en ständig vilja att hitta nya kreativa lösningar, att komma framåt och utvecklas. Luleås näringsliv sticker ut som ett av de bästa i Norrland enligt Svenskt Näringslivs ranking. Luleå tekniska universitet har forskning i världsklass och är en stark motor för både Luleå och hela regionen. Det var Luleås samlade näringslivsstyrkor som bland annat fick Facebook att lägga sin världsunika etablering här. 

Läs mer om allt som Luleå kan erbjuda här: https://www.lulea.se/e/flytta-...

Piteå Kommun

Satsningar

Piteå vill utvecklas. Ett flertal stora utvecklingsprojekt planeras och framtidstron och investeringsviljan bland privata företag är stor och Piteå kommun vill utveckla staden.
Bland annat har Piteå kommun beslutat att aktivt arbeta för att Piteå ska kunna kalla sig MR-kommun 2021. En kommun där ett aktivt arbete pågår för att utveckla samhället till en plats där alla är lika mycket värda. Ett Piteå för alla.

Boende

I Piteå finns boendemiljöer för alla smaker och livsstilar. Lite mer puls mitt i stan eller barnvänligare stadsnära oråden, mysiga byar på landsbygden eller öppet hav i Piteås skärgård. Vill du bo i villa, lägenhet eller vill du bygga nytt? Just nu finns många lägenheter och byggklara tomter både i stan och på landet.

Skola

I Piteå är det gott att leva med barn. Staden är tillräckligt stor för att kunna erbjuda ett bra utbud av barnomsorg, skola och fritidsaktiviteter. Samtidigt är den tillräckligt liten för att du som förälder ska känna dig trygg när de går till och från skolan själva.  

I Piteå finns det 30 grundskolor. Från årskurs 4 finns möjlighet att välja musik- och dansinriktning och från årskurs 7 finns möjlighet att välja inriktningarna musik, dans och fotboll.

Piteå har 2 gymnasieskolor; Strömbacka som erbjuder nationella program samt Teknikcollege och Vård och omsorgscollege samt utbildning med riksintag och Grans Naturbruksgymnasium med utbildningar inom djur och lantbruk.

Hälsa & sjukvård

Piteborna har god tillgång till hälso- och sjukvård; här finns fyra hälsocentraler, tre Folktandvårskliniker samt Piteå Älvdals Sjukhus. Dessutom finns ytterligare 2 sjukhus inom 8 mils radie.

Karriär

Piteå är en av Europas mes betydelsefulla trä- och skogsstäder. Här finns två stora pappersfabriker och flera stora sågverk.

I Markbygden etableras just nu Europas största landbaserade vindkraftspark. Den första etappen med 283 vindkraftverk kommer att vara fullt utbyggt i slutet av 2019. Den andra etappen med ytterligare 202 verk byggs under åren 2020 och 2021. Etapp 3 är under försäljning.

Piteå Science Park är en ny satsning på en utvecklingsmiljö med utrymme för både kreatörer, ingenjörer och forskare. Här skapas goda samarbeten där framtidsfrågor som hållbar samhällsutveckling och attraktiva livsmiljöer samspelar med expertområden som cleantech, upplevelseindustri och ny teknik.

Nöjen

Det finns ett brett utbud av kulturaktiviteter och en fantastisk natur som gjord för fritidsaktiviteter i Piteå. Här finns vidsträckta orörda skogar, stor skärgård, välskötta idrottsanläggningar, badplatser, motionsspår, inspirerande parker samt konserthus och bibliotek. De flesta evenemang samlas här.


Transport

Piteå har Norrlands största arbetsmarknadsområde inom pendlingsavstånd, med en geografisk närhet till Boden, Luleå, Skellefteå och Älvsbyn. 225 000 invånare och tusentals företag finns inom en timmer bilresa härifrån. 

Inom Piteå tätort åker du smidigt med Citybuss. Alla linjer passerar centrum vid hållplats Knuten på Sundsgatan. Det går dessutom gratisbuss i centrum, Citylinjen, alla vardagar mellan 09.30-15.30.

Mer information när du börjar få hemlängtan hittar du här.

Älvsbyns Kommun

NORRBOTTENS PÄRLA VÄNTAR PÅ JUST DIG!

Näringsliv i världsklass

I Älvsbyn finns 800 stora och små företag inom bland annat tillverkningsindustri, turism, fordons- och komponenttest, livsmedel och transport.  Kända företag och varumärken är:

  • Älvsbyhus
  • Polarbröd
  • Nyckelbryggerier
  • Arctic falls
  • Vidsel Test Range
  • Br. Öhmans

I Älvsbyn finns lediga industritomter på nya området Norra Nyfors samt kombinationstomter för villabebyggelse och småindustri i närheten av Nya Altuna och Timmersvansens förskola. Här finns också lokaler för företagande och handel. I byarna Vidsel, Vistträsk och Korsträsk finns industritomter och lokaler för företagande och handel.  Varför inte etablera ditt företag här du också?

En del av en växande region

Älvsbyn är en del av norra Sveriges största arbetsmarknads- och bostadsregion. Tillsammans är vi hela 150 000 invånare! Regionen växer inom en rad spännande områden där inte minst Luleå Tekniska Universitet är en motor. Från Älvsbyn når du både Piteå och Luleå på 45 minuter och till Boden tar det inte mer än 30 minuter.  

Förmånligt boende ger mycket fritid

Villapriserna i Älvsbyn är lägre än i angränsande kommuner. Här bor du förmånligt och får pengar över till det du verkligen vill göra. Just nu har vi lediga tomter på Bäckängen -mitt i Älvsbyn med närhet till skola, butiker och idrottsanläggningar. Litenheten skapar närhet och du rör dig snabbt och enkelt mellan hemmet, arbetet, skolan och förskolan. Det ger dig mycket tid till just dina fritidsaktiviteter! 

Gillar du friluftsliv, skidåkning, jakt och fiske behöver du inte bege dig långt. Älvsbyn har fantastisk natur med gott om smultronställen.

Eller pärlor som vi säger. Visste du förresten att Älvsbyn är mycket populärt bland klättrare? Här finns många berg med kittlande utsikt.

Vill du ta del av kultur, nöje och större evenemang är det inte långt till de större städerna i regionen och till Stockholm tar du dig enkelt med tåg direkt från Älvsbyn eller med flyg från Kallax Airport. 

Längtar du efter mer?

I Älvsbyns kommun finns lediga bostadsfastigheter från 120 kr/m2 i såväl tätorten som i byarna. I centrala Älvsbyn finns lediga tomter på det nya området Bäckängen med förskola, skola, badhus, ishall och fotbollsplan runt knuten.

Är du intresserad av att driva företag i en växande region? I Älvsbyn finns nu ett unikt industriområde, färdigplanerat och förberett för anslutningar till kommunalt VA med fastighetsstorlekar mellan 4400 m2 och 8500 m2. Vilken tomt passar dig och ditt företag?

Genom förmånlig boendekostnad och närhet till såväl förskola, skola och dagliga aktiviteter som till din arbetsplats frigörs tid som du kan använda till annat. Varför inte ett kvällsåk i backen som fredagsfys? Kanis skidanläggning når du på 5 minuter från centrum.  

Som nyinflyttad i Älvsbyn finner du snabbt nya vänner. Här finns många föreningar och mötesplatser för alla. Integrationsprojektet Vän i Älvsbyn arrangerar aktiviteter och knyter samman människor med olika bakgrund.

Vad väntar du på?

www.alvsbyn.se

Hemlängtan arrangeras av:

Bodens kommun